Урми – најздраво овошје на светот

Урмите се најздравото овошје на светот. 

Photo by VD Photography on Unsplash

Урмите обезбедуваат антиоксиданси, влакна и бројни хранливи материи. Тие содржат калиум, еден од најважните минерали присутен во човечкото тело. Го регулираат балансот на течности, мускулните контракции и нервните сигнали.

Кога нивото на калиум е ниско, главните функции на телото се засегнати, што доведува до ниски нивоа на енергија, грчеви во мускулите и физички и ментален замор. Тука помагаат урмите.

Урмите содржат влакна, магнезиум и бакар

Магнезиумот е важен минерал за човечкото тело и мозок. Ја регулира функцијата на мускулите и нервите, нивото на шеќер во крвта и крвниот притисок. Неопходно е и за синтеза на протеини во телото. Бакарот му помага на нашето тело да добие доволно железо. Заедно со магнезиумот, му овозможува на телото да формира црвени крвни зрнца. Бакарот помага и за одржување на здрави коски.

Photo by Rauf Alvi on Unsplash

Урмите се добар извор на витамини од групата Б

Витаминот Б6 има корист за централниот нервен систем и метаболизмот. Функционира со претворање на храната во енергија и помага во производството на серотонин и допамин. Витаминот Б6 е еден од осумте клучни витамини Б кои се важни за поддршка на правилното функционирање на клетките. Кога нивото на витамин Б6 се намалува, доаѓа до осип на кожата, ослабен имунолошки систем и ниско ниво на енергија.