Куркумата и јогуртот се богати со есенцијални хранливи материи кои можат да имаат корист за вашето здравје на многу начини.
Куркумата содржи куркумин, моќен антиоксиданс кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Се покажа дека има потенцијални придобивки за состојби како што се артритис, срцеви заболувања, па дури и рак.
Од друга страна, јогуртот е одличен извор на пробиотици, корисни бактерии кои можат да помогнат во подобрување на варењето и зајакнување на имунолошкиот систем. Исто така, содржи високо ниво на калциум, кој е неопходен за силни коски и заби, и протеини, кои се потребни за градење и поправка на ткивата во телото.
Комбинацијата од куркума и јогурт може да обезбеди моќен нутритивен ефект, како и одлична комбинација на вкусови. Оваа комбинација е популарна во многу кујни ширум светот, особено во индиските јадењата на Блискиот Исток, на кои им дава посебен вкус.
Ако вкусот е премногу интензивен, додадете една лажица мед.
Сепак, важно е да се напомене дека куркумата има силен вкус и може да ги обои површините, па затоа е најдобро да ја користите умерено и да бидете внимателни кога ракувате со неа. Исто така, ако земате куркума како додаток во исхраната, важно е да разговарате со вашиот лекар пред да ја додадете во вашата исхрана во оваа комбинација.
Совети за мешање куркума со јогурт
Кога мешате куркума со јогурт, следете неколку совети за да обезбедите најдобар вкус и хранливи придобивки.
Започнете со мала количина, како четвртина лажичка, и додадете повеќе по потреба бидејќи вкусот е многу силен. Добро измешајте. Куркумата може да биде тешко да се меша рамномерно, па затоа е важно добро да се измеша со јогуртот пред да додадете други состојки. Можете да додадете и цимет за подобар вкус.
Користете висококвалитетна куркума. Квалитетот на куркумата може значително да влијае на вкусот и хранливата вредност на вашето јадење.