Есенските намирници се полни со антиоксиданси, кои се многу важни за борба против различни болести. Советите на нутриционистите велат дека треба дневно да јадеме пет видови зеленчук и овошје, а доколку сакате да го зајакнете имунитетот, вметнете ги овие намирници во исхраната.
Ова се шест намирници кои најдобро го зајакнуваат имунитетот, а се најзастапени во есен!
Костени
Костените се препорачуваат на оние кои боледуваат од бубрежни болести, во нив има калиум и фосфор, а содржи и супстанција која ги јакне коските и имунтетот.
Тиква
„Портокаловата кралица на есента“ е богата со еден куп витамини и добри суптанци кои се грижат за вашето здравје, вклучувајќи ги и семките! Јадењето тиква значително го штити вашето срце и крвни садови!
Цвекло
Цвеклото е познато како најдобар лек против анемија, го штити црниот дроб и го намалува крвниот притисок. Со јадењето на свежо цвекло ги елиминираме и исцрпеноста и уморот.
Брокула
Само 45 грама брокула на телото му дава 70% од препорачаната доза витамин Ц, а покрај тоа, содржи и антиоксиданси кои го штитат телото од разни болести.
Круши
Ова овошје содржи голема количина витамин Б, кој ни помага полесно да се носиме со стресот. Добри се за стомак и срце, а го регулираат и нивото на холестерол во крвта.
Јаболко
Јаболките имаат многу витамини, го зајакнуваат имунитетот, спречуваат настинки и намалуваат ризик од инфекции. Успешно го намалуваат холестеролот, а ја одржуваат и рамнотежата на цревната флора.