Суво овошје за празниците:  За добро варење и јакнење на имунитетот

Сувото овошје се препорачува во текот на зимата за подобро варење и одржување на добар имунитет.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Во зима, неопходно е да се грижиме за нашето здравје и имунитет. Експертите велат дека најдобро е да се фокусираме на природна храна, која може да го зачува нашето здравје во студените денови.

Ништо не се споредува со сувото овошје кога станува збор за одржување на здравјето во текот на зимата и сезоната на празници. 

Суви урми

Урмите се едно од најслатките овошја. Тие се одличен извор на природни влакна, кои помагаат да се регулира нивото на шеќер во крвта и да се контролира тежината. Урмите се богати со калциум и калиум, со што помагаат во одржување на здравјето на коските и мускулната функција.

Суво грозје

Суво грозје додава природен сладок вкус во вашата исхрана. Тоа е богато со железо, па така помага да се спречи анемијата. Содржината на влакна исто така го помага варењето и ве одржува сити во текот на денот. 

Суви кајсии

Сувите кајсии се одличен извор на витамини А и Ц кои го зајакнуваат имунитетот, што е суштински фактор во текот на зимската сезона. Овие витамини се добри за здравјето на кожата и очите. 

Суви сливи

Сувите сливи се познати по тоа што го поддржуваат дигестивното здравје. Тие се природен лаксатив, корисен за спречување на запек, кој е доста чест проблем во зимските месеци. Ова овошје е богато со антиоксиданси, кои се одличен борец против воспаленијата и придонесуваат за општата благосостојба.