Скенирање на телото - моќна техника за борба против вознемиреноста и стресот

Анксиозноста е природен одговор на стресот, кој се карактеризира со чувство на загриженост, нервоза или страв. 

Photo by Benjamin Child on Unsplash

Додека повремената анксиозност е нормален дел од животот, хроничната анксиозност може да се меша со секојдневните активности и да доведе до разни здравствени проблеми. Традиционалните пристапи за управување со неа вклучуваат терапија, лекови и промени во животниот стил. Сепак, практиките како скенирање на телото можат значајно да помогнат во ослободување на негативните емоции.

Што претставува скенирањето на телото?

Тоа е вежба за внимателност која вклучува посветување големо внимание на различни делови од телото во постепена низа. Оваа практика поттикнува длабоко чувство на свесност и релаксација, помагајќи ни да ја идентификуваме и  да се ослободиме од напнатоста.

Photo by Hristina Šatalova on Unsplash

Како да го направиме тоа?

Практикувањето медитација за скенирање на телото е едноставно и може да се направи насекаде. Еве чекор-по-чекор водич:

Најдете тивок простор: изберете удобно место каде што нема да бидете вознемирувани. 

Чувствувајте се удобно: седнете или легнете во опуштена положба. Затворете ги очите ако се чувствувате пријатно.

Започнете со дишење: Земете неколку длабоки вдишувања за да се центрирате. Фокусирајте се на чувството на дишење, односно вдишување и издишување. 

Започнете го скенирањето: започнете од врвот на главата. Забележете какви било сензации, напнатост или непријатност. Полека придвижете го вниманието кон челото, очите, вилицата, вратот и рамената.

Продолжете надолу: напредувајте низ секој дел од телото - раце, гради, грб, стомак, колкови, нозе и стопала. Поминете неколку моменти на секоја област, набљудувајќи без осудување.

Прифатете го тоа што доаѓа: Ако забележите напнатост, потврдете ја и замислете како ја ослободувате со секое издишување.

Завршете со свесност за целото тело: Откако ќе го скенирате секој дел, одвојте миг да го почувствувате вашето тело како целина. Забележете го чувството на релаксација и поврзаност.

Скенирањето на телото може да се интегрира во дневните рутини. Практикувајте го наутро за да го започнете денот со смиреност, за време на паузите на работа за да го намалите стресот или пред спиење за да промовирате мирен сон.