Мед – најмоќната природна намирница на светот

Зошто  медот е толку моќен во борбата против воспаленијата и болестите?

Photo by Arwin Neil Baichoo on Unsplash

Кои се состојбите каде медот може да направи чуда?

Може да ја намали сериозноста на кашлицата

Консумирањето мед може да помогне да се намалат симптомите на инфекции на горниот респираторен тракт, вклучително и зачестеноста и сериозноста на кашлицата.

Според клиниката Мајо, студиите покажале дека медот делува подеднакво добро, ако не и подобро, од популарните лекови за кашлица кои содржат декстрометорфан. Но, не заборавајте дека медот не треба да се дава на деца под една година.

Може да помогне во ублажување на симптомите на некои гастроинтестинални состојби

Диететичарот и нутриционист Лорен О'Конор вели дека консумирањето мед може да помогне во ублажување на симптомите на некои гастроинтестинални проблеми, како што се дијареа, запек и чир. Клиниката Мајо го поддржува тоа, цитирајќи докази што сугерираат дека може дури и да помогне да се намали анксиозноста.

Може да нè заштити од слободните радикали

Можеби сте слушнале дека одредени производи можат да штитат од оштетување од слободните радикали, а медот е меѓу нив.

„Слободните радикали се атоми или молекули кои можат да предизвикаат оштетување на клетките на вашето тело, а поради неговите антиоксидантни придобивки, медот го штити телото од оваа штета“, вели диететичарот Хедер Сакс.

Може да го заштити срцето

Додадете малку мед во вашиот јогурт, овесна каша или смути за да ги искористите придобивките од неговите антиоксиданси за кардиоваскуларниот систем.

„Само погрижете се да добиете висококвалитетен, минимално обработен мед. Антиоксидансите ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали и спречуваат разни болести, вклучително и срцеви заболувања“, додава диететичарот Бреана Вудс.

Медот помага да се намалат воспаленијата

Медицинската сестра Лиза Ендрјус вели дека медот има антиинфламаторни својства. Според една студија во International Journal of Research and Review, природниот мед, кој не бил преработен или филтриран, се покажал дека ја намалува дисменореата (болна менструација) и нивото на простагландин, потврдувајќи ги неговите антиинфламаторни придобивки.