Чај од цимет – борец против воспаленија, проблеми со кожата и дијабетес

Чајот од цимет е смирувачки пијалок кој нуди различни здравствени придобивки. 

Photo by Manki Kim on Unsplash

Иако генерално е безбедно да се пие во мали количини, постојат некои ризици за кои треба да се внимава.

Добар извор на антиоксиданси

Чајот од цимет е полн со антиоксиданси. Овие здрави соединенија помагаат да се неутрализираат слободните радикали, молекули кои се поврзани со рак, срцеви заболувања и дијабетес. Поточно, циметот е цврст извор на полифенолни антиоксиданси. Студиите исто така покажуваат дека чајот од цимет може да го зголеми вкупниот антиоксидативен капацитет на вашето тело (TAC). Според една студија од 2018 година, екстрактот од цимет може да се користи наместо синтетички антиоксиданси во храната за да се подобри здравјето и исхраната. 

Подобро здравје на срцето

Циметот може да има корист за здравјето на вашето срце. Истражувањата покажуваат дека може да помогне за :

  • Опуштање  на крвните садови
  • Намалување на крвниот притисок
  • Го зголемува HDL (добриот) холестерол
  • Промовира здрава циркулација на крвта
  • Намалување на триглицеридите во крвта и вкупниот холестерол

Одличен за кожата

Циметот може да помогне во поттикнувањето на производството на колаген. Овој протеин делува како блок за многу делови од вашето тело, вклучувајќи ја и вашата кожа. Колагенот може да ја зголеми еластичноста и да ја подобри хидратацијата. За возврат, тоа може да помогне да ја одржите вашата кожа да изгледа полна и цврста. Дополнително, антиинфламаторните и антибактериските својства на циметот го прават добар лек за акни. 

Може да поттикне раст на косата

Дали циметот може да ве претвори во Рапунзел преку ноќ? Не. Но, може да помогне малку да ви расте косата. Студија спроведена на животни од 2018 година покажала дека маслото од цимет помогнало да се забрза растот на косата. Ова може да се должи на нивото на цинамалдехид во циметот. Се смета дека ова соединение го подобрува протокот на крв и циркулацијата во фоликулите на косата. Дополнително, уште едно истражување од 2019 година покажа дека процијанидин - вид на флавоноид кој се наоѓа во циметот - е поврзан со растот на косата.

Photo by Sixteen Miles Out on Unsplash

Може да ги подобри симптомите на дијабетес

Прво, циметот може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Мали студии исто така сугерираат дека циметот може да ја намали вкупната плазма гликоза и да ја подобри чувствителноста на инсулин. Дополнително, циметот може да помогне во подобрување на другите симптоми поврзани со дијабетес. Студија од 2015 година забележала дека 60 луѓе со дијабетес тип 2 консумирале до 6 грама (g) цимет дневно во период од 40 дена до 4 месеци. На крајот на студијата, 60-те учесници имале пониска серумска гликоза, триглицериди, липопротеински холестерол со ниска густина и вкупен холестерол.

Ги намалува воспаленијата

Конзумирањето цимет може да помогне во олеснување на отокот на зглобовите. Студиите исто така сугерираат дека овој посебен зачин може да помогне во намалувањето на маркерите на воспаление. Ова може да значи дека циметот може да има позитивен ефект врз воспалителни состојби како што се:астма, улцеративен колитис, Кронова болест и ревматичен артритис. Исто така, може да помогне во услови каде што воспалението е ризик, како што се:, рак и срцеви болести