5 придобивки од карфиолот : Зеленчук кој помага во редовното чистење на организмот и ја спречува појавата на многу болести

Ако овој зеленчук, не е на вашата трпеза оваа есен, време е да го промените тоа.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Карфиолот е моќна состојка, што го прави клучен додаток на урамнотежена исхрана. Неговата нискокалорична содржина и високите влакна го прават одличен избор за управување со тежината, додека неговите моќни антиинфламаторни својства придонесуваат за целокупната благосостојба. Дополнително, карфиолот е познат по својот потенцијал да го поддржи варењето, здравјето на коските и детоксикацијата поради високата содржина на сулфорафан, соединение со бројни здравствени придобивки. Понатаму, неговата разновидност во кујната овозможува бескрајни кулинарски креации, што ја прави суштинска и вкусна компонента на планот за здрава исхрана.

Photo by Eric Prouzet on Unsplash

  1. Овој зеленчук содржи витамини Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минерали и корисни фитохемикалии. Тој е добар извор на влакна, протеини, фосфор, калиум и има висока содржина на витамин Ц.
  2. Карфиолот е зеленчук кој не содржи масти и натриум. Редовното консумирање карфиол го намалува ризикот од рак.
  3. Карфиолот содржи калиум, минерал кој е многу важен за развојот на коските и мускулите.
  4. Редовното консумирање на карфиол спречува оштетување на организмот поради дејството на слободните радикали бидејќи содржи моќни антиоксиданси.
  5. Карфиолот може да го намали воспалението и да го заштити здравјето на крвните садови. Исто така, овој здрав зеленчук позитивно влијае на циркулацијата.