ЗОО Скопје ја објавија единствената снимка од слоницата од 1975

Во 1975 година во Зоолошката градина во Скопје живеела индиската слоница Анка. 

Дел од скопјани се уште се сеќаваат на неа. Долги години во ЗОО Скопје немаше ниеден слон, се додека пред неколку години не пристигнаа Дуња и Даеља, кои во моментов се една од главните атракции. 

Претходно, прва слоница во ЗОО Скопје била Цица која живеела од 1963 до 1970 година. Втората слоница која живеела во скопската Зоолошка градина е Анка, од 1964 до 1992 година.

Видеото можете да го погледнете тука.