Жените кои изгледаат силни се оние кои се најчесто повредени

За да станеш силна жена, прво требаше да бидеш тажен, повреден и да си играш. Можеби изгледаат како никогаш да не биле повредени, но скршените жени се најсилни.

Photo by Jonas Svidras on Unsplash

Се потпира само на себе. 

Силната жена сака да биде независна; не и треба ничија помош. Таквата жена е самоуверена и се потпира на себе. Проблемот е што таа се потпира само на себе и не разбира дека на сите луѓе понекогаш им е потребна помош, дури и на неа. Можеби тоа е затоа што не сака никого да пречи или бара помош го гледа како слабост.

Сите и се доверуваат за своите проблеми, а таа го носи сечиј товар на грб.

Истражувањата покажуваат дека тоа е така затоа што силните луѓе имаат силно чувство за одговорност. Таа никому не зборува за овие проблеми, ниту пак озборува. Ако има некаква врска со неа, таа е таа што ќе се обиде да го реши проблемот.

Не ги споделува своите проблеми со никого, а тој товар го задржува за себе.

Поради ова, многу жени се чувствуваат осамено, а тоа може да доведе до депресија. Не споделувањето на вашите проблеми со никого не е добар начин да се постигне здрава психичка состојба.

Се грижи за другите, но заборава да се грижи за себе.

Толку се грижи за другите што заборава на себе. А другите го забораваат тоа бидејќи изгледа толку силна и прибрано што не ни помислуваат дека можеби и таа има проблеми.

Нејзината сила можеби е резултат на некоја трагична приказна која допрва треба да ја раскаже.

Исказот „Она што не те убива, те прави посилен“ е токму она што таа го доживеала. Жената може да стане издржлива по трагичен настан и да стане посилна. Можеби сè уште е во нејзината глава како психолошка лузна, поради која понекогаш може да се чувствува скршено. 

Става маска дома или на работа, но кога е сама нејзината несигурност излегува на површина.

Пријателите, роднините и соработниците ја сметаат за силна жена и очекуваат многу од неа, а поради тоа често забораваат дека и таа има емоции и дека и треба љубов. Кога ќе видите таква жена, бидете љубезни со неа, не знаете низ што поминала.