Употребата на електронските цигари за двојно го зголемува ризикот од еректилна дисфункција кај мажите

Мажите кои употребуваат електронски цигари имаат двојно поголем ризик да заболат од еректилна дисфункција, покажуваат последните студии.

Американските истражувачи анкетирале приближно 14 илјади мажи на возраст од 20 години при што заклучиле дека кај тие кои користат електронски цигари веројатноста за импотенција е двојно поголема.

Иако студијата не ја потврдува врската, експертите веруваат дека високото ниво на никотин во течноста за испарување го намалува протокот на крв во пенисот со тоа што ја попречува способноста на крвните садови да се шират. Дури и течностите без никотин содржат хемикалии кои можат да ја намалат количината на тестостерон што циркулира во телото, велат истражувачите.

Тимот, од Медицинскиот факултет Гросман во Њујорк и Универзитетот Џон Хопкинс се на став дека мажите треба да бидат предупредени за потенцијалното влијание што може да има го испарувањето кај електронските цигари врз нивниот љубовен живот - бидејќи Англија се подготвува да стане првата земја во светот што ќе препише електронски цигари за да им помогне на пушачите да се откажат.

Се верува дека околу еден од пет мажи во Велика Британија и САД страдаат од импотенција и таа станува се почеста како што стареат мажите, со повеќе од половина од случаите кои на возраст над 50 години.

Водечкиот автор на најновата студија, д-р Омар Ел Шахавил, вели дека наодите покажале дека испарувачките уреди имаат поголема веројатност да имаат влијаат на ерекцијата отколку оние што не испаруваат, дури и ако се земе предвид претходната историја на пушење.

- Нашите анализи ја земаа предвид историјата на пушење цигари на учесниците, вклучително и оние кои на почетокот никогаш не пушале цигари, така што е можно секојдневно испарување на електронските цигари да биде поврзано со поголеми шанси за еректилна дисфункција без оглед на историјата на пушење, вели тој. 

Тој додава дека за да се потврди промовирањето на цигарите како како поздрава алтернатива на пушењето потребни се повеќе истражувања за да се истражат какви било потенцијални последици врз сексуалното здравје на мажите.