СОСТОЈКИ:
40 гр квасец
400 мл млака вода
700-800 гр брашно
2 лажички сол
2 лажички шеќер
100 мл масло
4 средни компири
150 гр посен маргарин
3-4 лажици посен мајонез
сусам
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Компирите згответе ги во лушпа и оставете ги да се изладат.
Во вангла издробете квасец, измешајте со шеќер, 3 лажички брашно и 100 мл млака вода. Оставете на топло да надојде. Потоа додајте го остатокот од водата и маслото, измешајте па додајте брашно. Прво помала количина, измешајте со лажица, додајте сол па остатокот од брашното. Оставете да надојде околу 30 минути.
Тестото премесете го и поделете го на 8 помали јуфки, секоја развлечете ја тенко. На кружна тепсија ставете хартија за печење или намастете со маргарин, редете кора, малку рендан компир, неколку лажици растопен маргарин, сол и така сè до крај.
Засечете ја погачата на неколку места и оставете да надојде. Премачкајте со мајонез, посипете со сусам, може и рузмарин и печете на 200 степени околу 40 минути.