Луѓето трошат многу пари за лекови и медицински средства кои се купуваат без рецепт препишан од лекар. Последните истражувања покажуваат дека многу од тие производи се потполно безкорисни, а од некои дури се влошува состојбата.

Ентони Кокс, клинички фарамцевт од Бирмингем универзитетот, тврди дека позади многу производи кои се продаваат во аптеките, стои само желбата за профит.

Лекови кои се безкорисни а се наоѓаат во аптеките се:

Лекови против кашлица. Доколку ве боли грлото или кашлате, логично, прво ќе побарате некој лек кој ќе ви ги намали болките. Меѓутоа, нема докази дека овие лекови ќе ви помогнат. Не постои доказ дека овие лекови ќе ја намалат должината на болеста.

Кремови кои се ставаат на места каде што ве има каснато инсект.

Антибактериски сапуни и марамчиња