5 порции енергија: Овие навики ќе ви го подобрат расположението во текот на зимата

Потребен е мал напор за да ја подигнеме енергијата и да го подобриме расположението во текот на зимските денови.

Photo by bruce mars on Unsplash

Физичката активност е многу важна, но не мораме да се преморуваме. Станува збор за забавни активности во кои ќе уживате. Тие се нарекуваат 5 порции енергија.

Прво загрејте се: Ако сте во кревет шест до осум часа, на вашето тело му треба малку движење и добро е да се истегнете. Може да пробате некои јога пози за будење или вежби за лесна подвижност.

Следува „тресењето“, во текот на денот: Знаете како животните се тресат откако ќе станат? Навистина се чувствувате полни со енергија кога го правите ова. Можете да ги тресете рацете, рацете, целото тело. Ова ќе ви даде енергија.

Скокови: Можете да правите скокови, лесно да потскокнувате додека одите или да правите скокови во чучњеви. Само 5 минути скокање дневно ќе ви го зголемат отчукувањата на срцето и ќе ве стават во добра зона на отчукувањата на срцето.

Размрдување: Овде ги работите големите мускулни групи, па правите склекови, чучњеви и слични активности.

Вежби за рамнотежа пред спиење: Обидете се 5 минути да заземете неколку позиции кои бараат рамнотежа. На пример, стоите на едната нога, па на другата. Обидете се да влезете во положбата на вагата и да останете таму некое време. Држењето на телото и вежбите за рамнотежа го расчистуваат умот, овозможувајќи ви полесно да заспиете и да одржувате соодветна хигиена на спиењето.

Без оглед на вежбите што ги правите во текот на денот за дополнителна енергија, не постои замена за свеж воздух надвор. Потрудете се да уживате во што  е можно повеќе природна светлина, дури и во најтемните денови.