5 митови за врските и бракот наметнати од околината

За време на растењето и созревањето, набљудувајќи ја околината, стекнуваме одредени обрасци, во кои сакаме да ги вклопиме нашите односи кога сме во зрелоста, меѓутоа, честопати кога се среќаваме лице в лице со личност за која се грижиме, сè некако паѓа во вода и тие обрасци воопшто не влијаат на нашиот однос, што значи дека само ние одлучуваме за квалитетот на врската.

Митови за врските и бракот што ги научивме од блиското опкружување:

Ако е судено – ќе функционира

Односите, особено оние не квалитетните, не функционираат самостојно, тие не се случуваат туку така, и дури и ако се случи, тие не можат да траат на неодредено време. Навистина е важно и двајцата партнери да инвестираат и да ја градат врската. Ако сакате вашата љубов и страст да бидат секогаш запалени, дајте сѐ од себе за постепено да влезете под кожата на партнерот.

Барем на почетокот, незадоволството задржете го за себе

Ако веќе живеете во страв од тоа како вашиот партнер ќе реагира на вашите барања, тогаш ова не е врската за вас. Навистина е важно на самиот почеток да му покажете на партнерот за што се грижите, кога сте во врска, какви се вашите очекувања, но и за тоа што навистина би можеле да обезбедите. Колку повеќе отворено започнувате врска, толку се подобри вашите шанси да инвестирате во неа и да градите стабилен и цврст однос во кој обете страни се многу задоволни.

Тој знае кога е виновен

Тоа е апсолутна заблуда! Иако имаме очекувања, нашите партнери навистина не се во можност да ги прочитаат нашите мисли и да ги предвидат нашите реакции. Имајте на ум дека тој знае дека направил нешто што ве вознемирило, но ако тој не е сигурен што, не го сфаќајте за зло, туку суптилно привлечете го вниманието за да не се повтори повторно.

Детето е решение за сите проблеми

Иако ова е неверојатно искуство, што го менува вашиот живот од корен, тоа всушност би можел дополнително да го наруши вашиот веќе критичен однос, па затоа е чекор за кој одлучувате кога врската е најстабилна, а не кога е целосно нестабилна.

Во среќните врски нема место за конфликт

Конфликтот е неизбежен со цел да се постигне компромис, а квалитетен однос се карактеризира со начин за решавање на конфликтот, конструктивна дискусија, квалитетни аргументи и почитување на партнерот и неговите ставови.