Дали давате шанса на погрешна личност во љубовта?

Дали мислите дека ако сте малку потрпеливи, вашата врска ќе ги издржи сите предизвици и ќе останете заедно до крајот на животот?

Photo by Dev Asangbam on Unsplash

За жал, луѓето често имаат илузија дека се во врска која бара напор од нивна страна, бидејќи ако се само трпеливи, толерантни и полни со разбирање, тие ќе останат заедно до крајот на животот. 

Ова се прашања кои ќе ви го дадат одговорот.

Дали се борите да изгледате среќно пред другите?

Дали повеќе се трудите да изгледате среќно во очите на другите отколку да ги решите проблемите што ги имате во вашата врска? Причините се очигледни: или не сакате вашето семејство и пријатели да дознаат дека работите не одат толку добро меѓу вас, или премногу ви е срам да им кажете на пријателите каква е ситуацијата навистина. Емоционалниот неуспех не треба да ве засрами пред другите, туку да ве мотивира да ги решите вашите недоразбирања.

Дали ги споделувате вашите најинтимни тајни со саканата личност?

Комуникацијата е клучот за здрава врска. Ако вие и вашиот партнер никогаш не успеете да се отворите и да го кажете она што не би го споделиле со ниту една друга личност, тоа значи дека имате проблем. Знакот на вистинска и искрена врска е само кога имате посебна врска со саканиот.

Дали ви трепери срцето кога размислувате за минатото?

Што чувствувате кога размислувате за вашиот партнер или за заедничкото минато? Дали твоето срце прескокнува? Дали ви се појавува насмевка на лицето? Ако одговоривте „не“, тогаш очигледно е дека не ве обврзува ништо посебно. Не треба да ја продолжите врската во која повеќе не гледате ништо убаво и посебно, туку само рутинска, секојдневна баналност.

Дали често се чувствувате збунето?

Нормално е да се чувствувате така на почетокот на вашата врска, кога сè уште не се познавате и немате храброст да зборувате за се што ви е на срце. Но, работите треба да станат прилично јасни по некое време. Ако по неколку месеци врска, сè уште се прашувате што чувствува тој, треба да размислите дали тоа навистина е човекот со кој сакате да го поминете остатокот од животот.

Дали ги мешате страста и љубовта?

Само затоа што се согласувате во креветот не значи дека сè оди одлично меѓу вас. За жал, магичните работи започнуваат во кревет и завршуваат таму, па не можете да кажете дека уживате во врска за која навистина вреди да се борите во иднина. Уживајте во овие интимни моменти, но имајте на ум дека во одреден момент треба да ја прекинете врската доколку недостасуваат сите други клучни елементи.