Четири знаци кои покажуваат дека партнерот не е подготвен да започне семејство

Тешко е да се биде на иста бранова должина со саканата личност.

Photo by 德綱 曾 on Unsplash

Тоа е патување кое бара искреност, емпатија и јасна комуникација, особено кога сте подготвени да го направите следниот чекор како што е да ја однесете вашата врска на следното ниво како што се бракот и семејството. Сепак, не секој може да ги сака истите работи. Понекогаш личноста со која сте можеби не е подготвена да се смири и да го прифати родителството. И тоа е во ред. Важно е да се разбере дека сите ние имаме свои временски рамки и патеки.

Но, како да препознаете дека вашиот партнер не е подготвен за тоа? На кои знаци треба да обрнете внимание? Еве неколку знаци на кои треба да внимавате.

Избегнува да зборува за иднината

Еден од најочигледните знаци дека личноста не е подготвена да се смири и да основа семејство е неподготвеноста да разговара за иднината. Оваа неподготвеност може да се манифестира на различни начини. На пример, кога поставувате теми поврзани со долгорочна посветеност или основање семејство, вашиот партнер може брзо да ја промени темата или да даде нејасни, необврзувачки одговори. Таа личност исто така, веројатно избегнува да прави планови кои вклучуваат идни обврски, како што е одмор неколку месеци однапред или да разговарате каде сакате да живеете и двајцата во наредните години. Ова не мора да укажува на недостаток на љубов или посветеност кон вас. Може и да е знак на неговата несигурност за подготвеноста да го направи следниот голем чекор.

Другата страна и дава приоритет на слободата

Постои одредено ниво на слобода што се редефинира кога некој ќе одлучи да се смири и да основа семејство. Ова не значи дека се губи сета лична слобода, туку се менуваат приоритетите. Ако вашиот партнер постојано ја нагласува својата потреба за лична слобода и се плаши од идејата да ја жртвува, можеби нема да биде подготвен да го направи следниот чекор. На пример, ако тој е повеќе заинтересиран за спонтани патувања со пријателите или го претпочита својот личен простор и време наместо заедничките искуства, тој може да сигнализира неподготвеност да се откаже од својот сегашен начин на живот.

Според зборовите на Ралф Валдо Емерсон: „Да се ​​биде свој во свет кој постојано се обидува да те направи нешто друго е најголемото достигнување“. Важно е поединците да најдат сопствена рамнотежа помеѓу личната слобода и споделената одговорност пред да се впуштат во значајна животна промена, како што е основањето семејство“.

Се бори со емоционалната достапност

Емоционалната недостапност е критична компонента на секоја здрава, љубовна врска, особено кога се размислува за основање семејство. Ако вашиот партнер се бори со емоционална недостапност, тоа може да укаже дека сè уште не е подготвен за подлабоката посветеност што доаѓа со семејниот живот.

Емоционалната достапност вклучува способност за отворено изразување на чувствата, емпатично слушање и справување со емоционалната интимност. Се работи за присуство, ранливост и поддршка. Ако вашиот партнер често изгледа оддалечено, ги отфрла или минимизира вашите чувства или избегнува емотивни разговори, можеби се бори со емоционалната достапност. 

Не делите заеднички вредности

Конечно, и можеби најважно, ако вашиот партнер не ги споделува вашите основни вредности, особено оние поврзани со семејниот живот и родителството, тоа може да биде знак дека тој не е подготвен да се смири и да основа семејство со вас. Вредностите делуваат како наши водечки принципи во животот. Тие ги обликуваат нашите одлуки, постапки и начинот на кој го гледаме светот. Ако вредностите на вашиот партнер значително се разликуваат од вашите кога станува збор за семејниот живот, тоа може да доведе до конфликт и незадоволство.