3 состојки кои се најдобри во борбата против стареењето

Стареењето не може да се запре, но можеби можеме да го забавиме.

Photo by Supliful - Supplements On Demand on Unsplash

Експертите велат дека постојат начини да го вратите часовникот наназад, вклучително преку храна и суплементи кои можат да ја зголемат вашата виталност. Дознајте кои суплементи и зошто се препорачани од страна на нутриционистите.

Куркумин

Се верува дека додатоците на куркумин се одлични борци против стареењето со намалување на оксидативниот стрес и воспалението, на крајот подобрување на здравјето на срцето, здравјето на мозокот и многу повеќе. Активното соединение во куркумата, куркуминот, е познато по неговите антивоспалителни и антиоксидантни својства.  Бидејќи хроничното воспаление игра клучна улога во стареењето, способноста на куркуминот да ги ублажи овие процеси го позиционира како вреден додаток во стратегиите против стареење.

Фисетин

Остарените клетки се оние кои почнале да се влошуваат со возраста, ослободувајќи воспалителни молекули во околните ткива. Сенолитиците се лекови или додатоци кои се користат за елиминирање на овие стари клетки, помагајќи да се одложат или спречат болестите поврзани со стареењето.

Фисетинот станува сè попопуларен поради неговите сенолитички својства и способноста да ги исчисти старите клетки кои придонесуваат за стареење и болести поврзани со стареењето. Со намалување на акумулацијата на овие дисфункционални клетки, фисетин може значително да влијае на процесот на стареење и да го подобри целокупното здравје.

Никотинамид мононуклеотид (NMN)

Никотинамид аденин динуклеотид (NAD+) е важен кофактор во сите живи клетки кој е вклучен во основните биолошки процеси. Имено, метаболизмот, клеточното сигнализирање, генската експресија, објаснува студијата од 2018 година објавена во списанието Translational Medicine of Aging. Намалувањето на NAD+ е поврзано со знаци на стареење и може да биде основа на широк спектар на болести поврзани со возраста, како што се метаболички нарушувања или невродегенеративни болести, пишуваат истражувачите.