Зошто луѓето остануваат во врски во кои не се среќни?

Зошто луѓето остануваат во несреќни врски? 

Photo by Charlie Foster on Unsplash

Дали причината е страв од промени или страв од осаменост? Страста ја снемува, сè станува рутина и едноставно веќе го нема „тоа нешто“ што прави врска. Сепак, луѓето сè уште се држат заедно.

Иако можеби сте меѓу оние кои не се препознаваат во горниот опис, сигурно познавате некој кој е токму во ваков љубовен однос. Студијата објавена во списанието „Актуелна психологија“ се обиде да го најде одговорот на овие прашања. Речиси 1.000 луѓе учествувале во истражувањето спроведено на Универзитетот Мињо во Португалија, од кои било побарано да се замислат себеси во хипотетички брак без љубов. Дали би останале во него или не?

Испитаниците биле поделени во четири групи, а на секоја група и беше дадено малку поинакво сценарио.

- На првата група само им било кажано дека се во несреќен брак, тие биле контролните субјекти.

- На другиот му рекоа дека се во брак само една година.

- На третиот му кажале дека заедно купиле куќа, па вложиле многу финансиски средства во бракот.

- На четвртиот му беше кажано дека вложиле многу труд за да го спасат хипотетичкиот брак.

Резултатите откриле дека 35 отсто од луѓето кои вложиле пари или труд во бракот ќе останат со својот сопружник, но само 25 отсто од испитаниците од првата и втората група рекле дека ќе останат во брак, додека останатите не сакаат.

Го нарекоа „потонатиот ефект на трошоците“, што значи дека ако чувствуваш дека не сакаш да се „потрошат“ трудот или парите што ги вложил во бракот, тогаш ќе останеш во брак, бидејќи тие две работи се повеќе ценети. отколку среќа и љубов денес.