Среќата ја сака тишината: Ако сакате да бидете среќни, не им зборувајте на другите за својата радост

Кога се чувствуваме среќни и исполнети, природно е да сакаме да ја споделиме таа среќа со другите.

Сепак, постои можност дека другите ќе ни љубоморат на нашата среќа и дека некој ќе ни ја расипе среќата. Затоа, треба да бидеме внимателни. 

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Дали постои начин да ја споделиме нашата радост со другите без ова да се случи? Прво, важно е да разбереме дека не треба да ги споделуваме нашите планови и цели со секого. Ако навистина сакаме нешто, можеме да работиме на тоа во тишина и без да ни требаат совети и мислења од другите.

Тоа е нашиот живот и ние сме тие кои одлучуваме што сакаме да постигнеме и како ќе го постигнеме. Искуството покажува дека само неколку луѓе во нашиот живот можат искрено да не поддржат и да се радуваат на нашиот успех и среќа. Од друга страна, има луѓе кои нема да не поддржат, туку ќе бидат љубоморни на нашиот успех и идеи.

Тоа е нешто што не може да се промени, иако може да биде болно. Често се случува луѓето да го свртат грбот кога ќе почнете да ги надминувате проблемите и кога сте најдобрата верзија од себе, поради завист и љубомора. Меѓутоа, ако можеме да се радуваме не само на сопствената среќа, туку и на туѓата среќа, ќе имаме многу причини за среќа во нашиот живот.

Кога гледаме како другите постигнуваат успех и ги исполнуваат своите соништа, треба да бидеме подготвени да се радуваме со нив, наместо да бидеме љубоморни. Не е секогаш лесно, но неопходно е да се биде среќен. Психолозите препорачуваат секогаш да ја споделуваме радоста, но не со зборови. Наместо тоа, можеме да направиме нешто за да им ја покажеме нашата радост на другите.

На пример, можеме да гушнеме пријател, да му купиме цвеќе на партнерот, да му подариме играчка на нашето дете што долго време ја сака, да дадеме комплимент на старица што не ја познаваме или да ја пофалиме нашата вработена. Споделувањето на радоста со другите е патот до уште поголема среќа. Тоа може да создаде позитивна атмосфера во нашата средина и да им помогне на другите да се чувствуваат подобро. Накратко, не е неопходно да ги споделуваме нашите планови со сите, туку важно е да се радуваме на нашата среќа и таа радост да им ја покажеме на другите на начин што не предизвикува љубомора.