Наместо да барате љубов, само дозволете да се појави

 

„Љубовта ги слабее силните, а ги зајакнува слабите; ги прави глупавите мудри, а мудреците глупави; ги разгорува страстите, го гасне разумот; со еден збор, сè превртува наопаку “. - Маргерит де Валоа

Ви здодеа да барате некого? Нè полудува оваа потрага, оваа борба, која на крајот прави да се чувствуваме несигурни, луди и празни. Сакаме надворешниот свет да ги смири нашите внатрешни стравови, но тоа ретко се случува. Преземете ризик - откажете се од таа бескрајна потрага по љубов. Излезот е внатре во вас. Не сме скршени, цели сме. Сè е во ред онака како што е.

Ја знаете ли онаа слатка идеја што ја имаме за љубовта - онаа за која зборуваат песните, филмовите и општеството во целина? Лажна е. Кога се држиме до верувањето дека друга личност или искуство ќе ни даде можност конечно да се чувствуваме комплетни, нè чекаат проблеми. Ова е она што го правиме толку често во животот - очекуваме нешто надворешно да направи да се чувствуваме комплетни.

Кога веруваме дека нашата вредност доаѓа однадвор, секогаш ќе се чувствуваме како да ни треба повеќе љубов. Ова не е нешто ново, туку само искрена информација. Колку и да сакаме да веруваме дека тоа не е вистина - никој никогаш нема да биде доволен да нe’ исполни ако не можеме сами.

Иронијата е во тоа што кога бркаме по нешто, тоа нешто обично ни бега уште побрзо. Нема многу што всушност можеме да контролираме. Зошто би се обиделе да го направат тоа со нешто толку диво како љубовта? Преку будизмот разбираме дека сè постојано се менува. Учењето вели дека промената е надвор од нашата контрола. Во ова учење лежи основата за прифаќање на нешто навистина големо - принципот на минливост.

Ако можеме да прифатиме минливост, тогаш не сме толку изненадени кога надворешниот свет ни е таков каков што е - неизвесен. Ако го прифатиме тоа, наоѓаме нешто под сето тоа, нешто што е пореално и поцврсто. Наместо да мислиме дека нешто надворешно ќе нè комплетира, мораме да ја направиме сочувствителната работа да ја пронајдеме сопствената целост.

Го вртиме погледот кон нас и гледаме навнатре.

Излезот од страдањето е во нас. Слободата ќе ја најдеме ако се свртиме кон нашите срца, а не кон туѓите срца.

Зарем тоа не е она што сите го сакаат - да се чувствуваат добро затоа што се она што се во моментот?

Потрагата по љубов стана застарена затоа што сфативме дека веќе ја имаме. Повеќе не се чувствуваме скршени затоа што престанавме да веруваме дека нешто ни недостасува.

Замислете дека го правиме тоа цел живот? Колку целосно би се чувствувале?

Прифаќањето на себеси е начин на кој можеме да дозволиме љубовта да пристигне. Ова нема да се случи веднаш. Потребно е време за да научите како да се сакате себеси. Самољубието доаѓа откако ќе ги исцрпите сите други ресурси. А вие ги баравте насекаде.

Но, кога стануваме понежни кон себе, ги привлекуваме другите луѓе. Кога се чувствуваме сити, другите луѓе повеќе не го чувствуваат притисокот. И тогаш, се разбира, сакаат да бидат блиску до нас. Смешното е што тогаш не се замараме со тоа. Повеќе не ни требаат други луѓе за да се чувствуваме дека вредиме.

Затоа, ризикувајте - откажете се од оваа бескрајна потрага по љубов.

Излезот е внатре во вас.

Да најдеме љубов во нашите срца. Да се ​​проучуваме себеси без осудување.

Не сме скршени, цели сме. Не ни треба ништо за да бидеме различни. Сè е во ред како што е.

Сега навистина можеме да почнеме да ја познаваме љубовта затоа што љубовта, од нашето сопствено срце, конечно се појави.

„Да се ​​плашиш од љубовта значи да се плашиш од животот, а оние кои се плашат од него се веќе трипати мртви“. - Бертранд Расел