Мирослав Мика Антиќ: Луѓето се почитуваат со зборови, а се сакаат со молчење

Мика Антиќ е српски писател (1932-1986). Освен пишување, тој се занимавал и со новинарство, сликарство и филм.

Ова се неговите најубави цитати:

1. Сите нови љубови вредат поинаку. Живејте секогаш од почеток.

2. Својата сила ќе ја препознаеме по тоа колку сме во состојба да ја издржиме самотијата.

3. Постојат 2 света. Едниот го измислуваме, а во другиот не туркаат.

4. Човек е сакан, само тогаш кога сака.

5. Луѓето се почитуваат со зборови, а се сакаат со молчење.

6. Малку беше, но штом погледнеме назад -  многу е тоа што сме го кажале и премолчиле.

7. Отсекогаш им се чудев на оние кои ги разбираат знаците во календарите, датумите, месеците и вековите. Тоа мора да е необична и луда храброст да се обидуваме така да го ситниме времето.

8. Не постои невидливо. Постојат само немоќни оли.

cheap nike free run 5.0