12 години сеќавање низ 12 најубави мисли и цитати на Тоше Проески

Цели 12 години како се сеќаваме на неговата човечност, несебичност, скромност... За симболично да го одбележиме овој ден, 16-ти октомври, време е да се потсетиме на мал дел од неговите мисли преточени во цитати.

„Да имам огромна моќ, макар и накратко, би направил да исчезне омразата и злото и луѓето меѓусебно да делат љубов.“

„Кога ќе ви одземат сè, ќе ви останат двете раце, составете ги една до друга за молитва. Тогаш ќе бидете НАЈСИЛНИ.“

„Мирот си го наоѓам тука. Мирот ми е тука и мислам дека ова е суштината. Нема слава, нема популарност, славата не ми е битна, никогаш нема да проаѓам преку живи лешови за да стигнам до слава затоа што не ми е потребна. Ја сакам музиката и ова го правам заради музиката, а не заради слава. Овде ми е мирот и знам дека после сè, ќе завршам тука.“

„Секоја жена на овој свет заслужува во очите на барем еден маж, во еден момент, во една секунда, па макар и тоа да биде само еднаш во животот, да се почувствува како да е најпосакуваната жена на светот и ако цел живот ми помине во тоа, ќе знам дека не сум го потрошил залудно.“

„Не сакам да ми симнувате капа. Само сакам да се гордеете со мене.“

„Без оглед на она што го велат дека скромноста е одлика на глупавите луѓе, јас не се согласувам со тоа. Скромноста е одлика на добрите луѓе.“

„Моето животно мото е „Како Господ никој не е – Сè е во божјите раце“.“

„Никогаш нема да си речам себеси: Секоја чест. Работам нешто што го сакам, но сам себе никогаш не си се одушевувам. Често наоѓам маани, но тоа е дел од мојата работа. Не се идеализирам себеси, но ниту кој било друг колега пејач. Моите колеги можам само да ги ценам. Единствен идол ми е Бог, а сите останати луѓе добро или малку полошо си ја работат својата работа.“

„Никогаш не би се одрекол од пријателите, секогаш би бил крај нив, во добро и во зло. Во доброто за да се радувам на успехот, а во злото за да помогнам.“

„Блажена е душата што дава.“

„Суштината на животот е да се сака, да имаш некој што те сака, да си сигурен дека те сака и дека е само со тебе.“

„Мојата публика за мене е најголема радост. За нив пеам, живеам и знам зошто ме сакаат, затоа што никогаш не се штедам, дури и по цена да паднам во несвест од замор после концерт. Апсолутно не се штедам кога е во прашање музиката и публиката.“