Кое е најдоброто време за вежбање?

Некои луѓе обожаваат да вежбаат рано наутро, други пак не можат да ја поднесат помислата за тоа.

Photo by John Arano on Unsplash

Она што е важно е дека вежбањето треба да прави да се чувствуваме добро, но ако нашите мускули се премногу стегнати наутро или пак вежбањето влијае на нашиот сон, тоа може да биде контрапродуктивно.

Што велат истражувањата?

Вежбање наутро – кои се предностите?

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Држење до навиката

Едно неодамнешно истражување вели дека е полесно да се остане доследен на утринските тренинзи бидејќи повеќето луѓе имаат помалку социјални и работни настани планирани за наутро. Исто така,  прилично лесно е да се додаде вежбање во постоечката утринска рутина, барем за повеќето луѓе. Други истражувања покажуваат дека додека учесниците во студијата се држеле до нивните рутини за вежбање, без разлика дали вежбале наутро или попладне, придржувањето, односно посветеноста на навиките се највисоки во утринската група.

Повеќе слободно време

Размислете за тоа. Ако веќе сте завршиле со вежбање до 17 часот. се тркала наоколу, имате повеќе време да се дружите со вашите пријатели или фамилија или да поминувате повеќе време правејќи работи во кои уживате (како хоби).

Можеби ќе имате помала болка

Ако сте посветени на физичката активност како начин за справување со хронична болка, можеби вреди да се префрлите на вежбање наутро. Едно истражување покажало дека луѓето кои вежбаат наутро доживуваат помалку телесна болка од луѓето кои вежбаат навечер.

Можеби ќе спиете подобро

Едно истражување покажува дека луѓето кои вежбаат наутро имаат тенденција да спијат поефикасно (на пр. поминуваат помалку време лежејќи во кревет будни) и имаат помалку будење во текот на ноќта. Друга студија покажала дека утринското вежбање може да им помогне на луѓето со несоница да спијат подобро.

Ќе бидете помалку гладни

Еден преглед на повеќе студии покажува дека вежбањето може да помогне да се намали апетитот после вежбање. Друго истражување покажало дека жените кои вежбаат наутро имаат многу помал внес на калории во споредба со оние кои вежбаат навечер.

Може да согорите повеќе масти

Исто така, докажано е дека луѓето можат да согорат повеќе телесни масти вежбајќи на празен стомак - многу полесно да се направи првата работа наутро отколку навечер.

Вежбање попладне – кои се предностите?

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Подобри перформанси

Истражувањата покажуваат дека перформансите се најдобри во текот на попладневните часови, особено за вежбите како пливање, возење велосипед, скокање јаже и тн.

Веќе сте загреани

Температурата на вашето тело е природно повисока во вечерните часови, така што вашите мускули се потопли. Потоплите мускули се поврзани со подобри перформанси.

Поголема мускулна маса

Една нова студија покажува дека луѓето кои вежбаат навечер добиваат поголема мускулна маса помеѓу 13 и 24 недели на постојан тренинг од луѓето кои вежбаат наутро. Ако се обидувате да дојдете до поголеми мускули, вечерните тренинзи може да ви помогнат подобро на долг рок.

Нивоата на хормоните исто така играат улога во одредувањето на оптималното време за вежбање. Тестостеронот е важен за растот и силата на мускулите - како и издржливоста - без разлика на вашиот пол. Телото може да произведе повеќе тестостерон за време на доцните попладневни тренинзи, Најдоброто време за вежбање зависи од вас

Некои истражувања покажуваат дека вашиот хронотип (или дали сте утринска или вечерна личност) игра улога во тоа кога ќе се претставите најдобро. Ако сакате да вежбате наутро, тоа е неверојатно. Ако сакате да вежбате навечер, продолжете да го правите тоа.