Зошто е најдобро да се вежба рано наутро?

Во метежот и вревата на модерниот живот, наоѓањето време за вежбање често може да се чини како невозможна задача. 

Photo by Gabin Vallet on Unsplash

Со работните обврски, семејните обврски и социјалните ангажмани кои се борат за нашето внимание, избирањето на тренингот може да изгледа како луксуз резервиран за оние со безгранично слободно време. Сепак, постои едноставно решение за оваа дилема: вежбање рано наутро. 

Максимизирање на конзистентноста

Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат луѓето кога станува збор за вежбање е одржувањето на конзистентноста. Животот често ни носи непредвидени обврски, па така, многу луѓе иако сакаат да вежбаат во текот на денот, се соочуваат со милион работи кои треба да ги завршат. Но, со приоритет на вежбањето наутро, го елиминирате ризикот од други обврски кои го навлегуваат вашето време за вежбање. Истражувањето објавено во списанието „Journal of Health Psychology“ сугерира дека поединците кои вежбаат наутро имаат поголема веројатност да се придржуваат до рутините за вежбање во споредба со оние кои вежбаат подоцна во текот на денот.

Зголемување на метаболизмот и нивото на енергија

Вежбањето има извонредна способност да го започне вашиот метаболизам и да го енергизира вашето тело, поставувајќи позитивен тон за остатокот од денот. Кога вежбате наутро, го искористувате природниот деноноќен ритам на вашето тело, кој е на својот врв во раните часови. Студијата спроведена од истражувачите на Државниот универзитет во Апалачија покажала дека утринското вежбање може да доведе до намалување на крвниот притисок за 25% во текот на денот, како и значително помал скок на крвниот притисок како одговор на стресни ситуации.

Photo by Gabin Vallet on Unsplash

Подобрување на менталната јасност и продуктивност

Вежбањето не е само корисно за вашето тело - тоа е исто така неверојатно корисно за вашиот мозок. Вклучувањето во физичка активност ослободува ендорфини, невротрансмитери кои промовираат чувство на среќа и го намалуваат стресот. Со започнување на денот со вежбање, давате позитивен тон на вашата ментална состојба, подготвувајќи се да се справите со предизвиците со јасност и фокусираност. Истражувањето објавено во British Journal of Sports Medicine сугерира дека утринското вежбање може да ги подобри когнитивните функции, вклучително и меморијата и распонот на вниманието, што доведува до подобрување на продуктивноста во текот на денот.

Подобрување на квалитетот на сонот

Верувале или не, утринското вежбање може дури и да влијае на квалитетот на вашиот сон. Кога вежбате наутро, ја зголемувате телесната температура, сигнализирајќи му на внатрешниот часовник дека е време да се разбудите и да го искористите денот. Како што одминува денот, вашето тело постепено се лади, промовирајќи релаксација и подготвувајќи ве за реставративен сон во текот на ноќта. Истражувањата покажаа дека редовното утринско вежбање може да помогне во регулирањето на шемите на спиење и да го подобри квалитетот на сонот, што доведува до помирни ноќи и зголемување на целокупната благосостојба.