За да немате проблеми на граница, прочитајте што смеете да внесете во Грција, а што во Бугарија

Ако одите на одмор во Грција, треба да внимавате каква храна ќе понесете, бидејќи грчките цариници нема да ви прогледаат низ прсти ако најдат во возилото месо и млечни производи.

Може да си понесете до два килограми млеко во прав за бебиња, и друга бебешка храна и храна за посебни диети.

Дозволено е и 2 килограми храна за миленичиња.

Смеете да внесете до 5 килограми овошје и зеленчук, но само 40 цигари, односно две кутии.

И во Бугарија не можете да одите на патлиџан-туризам.

Во Бугарија смеете да понесете литар жесток алкохол, но со максимум 22 отсто алкохол, 4 литри вино или 16 пива. Можете да внесете 200 цигари, односно една штека.

Од храна, смеете да понесете два килограми храна за деца, 2 килограми риба, но воопшто месо и млеко и млечни производи.

Нема ограничувања за леб, чоколадо, слатки, маслинки, но затоа не претерувајте со компирите, зеленчукот и овошјето – дозволено е само 2 килограми.