Рецепт: Отстранете ги бубашвабите трајно од вашиот дом

Бубашвабите и лебарките се несакани гости, кои постојано се враќаат. Постојат неколку, проверени рецепти, кои се ефикасни и од кои долго време нема да имате проблем со овие штетници.

Основна состојка на сите овие рецепти е борната киселина.

Тоа е бел, неоргански прав, хемиски добиен од бор и вода. Борната киселина е одлична алатка во борбата против бубашвабите, затоа што е ефикасна во многу мали количества и ја задржува својата потентност речиси неодредено време, доколку депозитот остане сув. Борната киселина е смртоносна за овие штетници, но исто така е со ниска токсичност и за луѓето, домашните миленичиња и другите животни. Затоа, треба да бидете внимателни.

Рецепт

1 сирова жолчка од јајце

50 г борна киселина во прав

Мешајте додека не се создаде густа смеса. Од оваа смеса направете топчиња во размер од околу 1 см. Почекајте да се исушат околу еден час и распоредете низ домот. 

Oсобено внимание посветете им на бањата и кујната. Не заборавајте дека местата треба да бидат видливи за точките на гледишта на бубашвабите: Површините на полици, шкафови, кујнски елементи и се што се наоѓа над вашите очи.

Овие топчиња бубашвабата нема да ги почувствува, но задолжително ќе и се доближи од љубопитност. Ќе ја допре со брковите и ќе биде осудена ако не на смрт, тогаш на пеколни маки.

На почетокот ќе ви изгледа дека на бубашвабите не им е грижа за вашите трикови, и дека бубашвабите мирно се движат по вашите топчиња и не чувствуваат никаква непријатност. Но после 3-4 недели секој ден ќе чистите огромна количина на мртви бубашваби. Ако после 6 месеци се појават повторно (или само една) успеале да положат јајце и излегле нови генерации. Методата на борба е – иста.

Ако вашите топчиња се на место, не грижете се, како ќе дотрчаат бубашвабите, така и ќе исчезнат!

cheap nike air max 90