Децата треба да минуваат барем 3 часа во природа дневно

Доколку веќе сте родители, знаете дека порано на родителите им беше тешко да нѐ задржат внатре. Ги сакавме маалските игри, сакавме да го поминуваме сето слободно време надвор и тешко беше некој да нѐ задржи во затворен простор. Но, денес времињата се поинакви.

Во својата книга „Балансирано живеење: Како играта во природа создава силни и самоуверени деца“, авторот Ангела Ј. Ханском истакнува дека на децата им се потребни барем 3 часа во природа во текот на денот.

Веројатно многу родители би се сложиле и дека немаат толку време за да поминат 3 часа надвор во природа со своите деца. Сепак, без оглед на условите, им го должиме тоа на своите деца -  свеж воздух, зелена природа и помалку време во затворен простор.

Сепак, реалноста е поинаква. Едно истражување спроведено во САД во текот на изминатата година, покажало дека децата минуваат 4-7 минути надвор во просек во текот на денот. Тоа значи дека едно дете минува само 30 минути надвор во текот на неделата.

Иако можеби резултатите во Македонија се пооптомистични од тие во САД, сепак нашите деца заслужуваат повеќе време надвор. Доаѓа пролетта и убавото време. Искористете го за игра.

nike air max 1 sale