Синдикат на Клинички: Јавното приватно партнерство е штетно за државата, вработените и пациентите

Синдикатот на Клинички центар бара од министерот за здравство Венко Филипче да ја појасни вчерашната изјава во врска со државните болници низ земјава, при што ја спомена можноста за јавно-приватни партнерства во здравствениот систем пред се на болничко ниво, за ослободување од како што рече, непотребните трошоци за одржување на објектите.

Од Синдикатот посочуваат дека од изјавата на министерот за здравство, не е јасно дали стратегијата за болниците во помалите општини во државата е регионализација или јавно приватно партнерство.

-Доколку Министерството за здравство се залага за регионализација и затворање на болниците, Синдикатот на клинички центар смета дека за тоа прашање треба да се консултираат граѓаните. Поради несогласување на жителите од општината, во минатото не се оствари планот на Министерството за здравство за затварање на болницата во Крива Паланка. Ако се планира болниците да се дадат во сопственост на приватни газди, како модел на јавно приватно партнерство за Синдикатот на клинички центар останува нејасно како тие ќе ги исполнат капацитетите на болниците и од каде ќе обезбедат здравствен персонал, се вели во писмената реакција на Синдикатот на Клинички.

Од Синдикатот исто така го прашуваат Филипче, дали се планира, здравствениот персонал да се пополни на сметка на Универзитетските клиники во состав на Клинички центар и истите да станат недоволно конкурентни на таквите „јавно“ приватни болници.

-Сакаме да истакнеме дека целта на јавното здравство не е остварување добивка, туку обезбедување на социјалниот мир. Богатството и убавината на нашето јавно здравство е правото на избор на доктор за сите осигуреници, додека истото е привилегија на мал број граѓани во приватното здравство. Истовремено, јавното здравство целосно гледано, сеуште ја нуди најквалитетната стручна услуга во државата. Синдикатот на клинички центар смета дека јавно приватното партнерство, како долгорочен договор со преземени обврски и јасно дефинирани газди е штетен за државата, вработените во јавните здравствени установи, а сигурно најмногу за пациентите и граѓаните.