Низ Европа се шири подваријанта на сојот омикрон

На северот на Европа, подваријантата на сојот „омикрон“ на коронавирусот веќе брзо се шири, што е утврдено и во Австрија.

Подваријантата „БА.2“ ги зафати Норвешка, Шведска и Велика Британија, а во Данска го потисна основниот вид „БА.1“ и стана доминантен.

Се претпоставува дека новата подваријанта би можела уште подобро да го „пробие“ имунитетот стекнат со претходно прележување на болеста или вакцина.