Македонија забрзано ќе инвесира во производство на струја од сонце

Во Македонија досега се дадени 104 лиценци за работа на сончеви централи, при што во нив е вложено од 250 до 300 милиони евра од кои 170 милиони веќе се реализирани.

Производството на струја од сонце во земјава не е големо, бидејќи со користување на благодетите на сонцето годишно можеа да се произведат околу 16.813 киловат-часови електрична енергија.

Според големината овие централи се поделени во група мали централи со капацитет до 50 киловати и поголеми со капацитет од 50 киловати до 1 мегават. Мали се 80 централи со вкупна инсталирана моќност од 3.807,63 киловати, а големи се 24 и тие располагаат со вкупно инсталирана моќност од 13.006 киловат-часови.

Според анализите на стручните лица, Македонија, заедно со Калифорнија е на врвот на листата во светот со најквалитетен пик на сончева енергија што достигнува од 1.380 до 1.520 киловат-часови на квадратен метар.

Сонцето е обновлив извор на енергија од кој се произведува електрична енергија и не ја загадува животната средина. За стимулација на тие што вложуваат со производство на струја од сончеви извори (фотоволтаици) нашата држава согласно со политиките на ЕУ досега даваше солидни стимулации, но како што најави деновиве вицепремиерот задолжен за економски прашања Кочо Ангушев соработката продолжува и со ЕБОР.

Со 500.000 евра финансиска поддршка од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) Владата ќе изработува правни и административни подлоги за зголемување на обновливте извори на енергија (ОИЕ) и на нивната искористливост во Македонија. Акцент ќе се стави на соларните и ветерните електрани.

Како што објаснија од Владата ќе се изработка комплетна стратегија за зголемување на инсталираната моќ од фотоволтаични (соларни) електроцентрали. Со техничката помош од ЕБОР во наредниот период треба да се направат фотоволтаични централи со инсталирана моќ од 200 мегавати, но ќе треба да подготви и стратегија да не се влијае на цената на електричната енергија за крајните потрошувачи.

Во план е да се примени механизмот на премиум тарифи во делот на фотоволтаичните, но и за ветерните електрани,а за изработката на механизмот ќе се користат средствата од техничката помош од ЕБОР.

Исто така се очекува ЕБОР да ги финансира проектите на ЕЛЕМ за изградба на фотоволтаична електрана од 10 мегавати во исцрпениот рудник за јаглен Осломеј, со што ќе се рекултивира земјиштето и ќе се подобри животната средина.

Од 2011 година до сега за производството на струја од сонце државата даваше повластената тарифа која беше многу висока и струјата од сонце беше далеку поскапа од она што е произведена во термоцентралитер од јаглен. Таа во два наврати беше снижена од 410 евра за мегаватчас на 260 евра за мегаватчас ,па на сегашните 120 евра за мегаватчас електрична енергија произведена од сонце.

Сончева енергија има доволно во Македонија, само треба да се инвестира – сметаат енергетските експерти и додаваат дека бенефитот од зголемувањето на производството на струја од сонце ќе овозможи намалување на увозот на струја, а со тоа ќе се трошат помалку евра за скапата увозна струја.

Со законските измени и либерализацијата на пазарот на електрична енергија производството на струја од сонце ќе се продава по пазарни услови на трговците на струја, како и на операторите и снабдувачите со електрична енергија.

Со финансиска помош на ЕБОР ќе расте бројот на сончеви централи

Н Македонија забрзано ќе инвесира во производство на струја од сонце

Поднаслов:Со 500.000 евра финансиска поддршка од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) Владата ќе изработува правни и административни подлоги за зголемување на обновливте извори на енергија (ОИЕ) и на нивната искористливост во Македонија. Акцент ќе се стави на соларните и ветерните електрани

Во Македонија досега се дадени 104 лиценци за работа на сончеви централи, при што во нив е вложено од 250 до 300 милиони евра од кои 170 милиони веќе се реализирани. Производството на струја од сонце во земјава не е големо, бидејќи со користување на благодетите на сонцето годишно можеа да се произведат околу 16.813 киловат-часови електрична енергија.

Според големината овие централи се поделени во група мали централи со капацитет до 50 киловати и поголеми со капацитет од 50 киловати до 1 мегават. Мали се 80 централи со вкупна инсталирана моќност од 3.807,63 киловати, а големи се 24 и тие располагаат со вкупно инсталирана моќност од 13.006 киловат-часови.

Според анализите на стручните лица, Македонија, заедно со Калифорнија е на врвот на листата во светот со најквалитетен пик на сончева енергија што достигнува од 1.380 до 1.520 киловат-часови на квадратен метар.

Сонцето е обновлив извор на енергија од кој се произведува електрична енергија и не ја загадува животната средина. За стимулација на тие што вложуваат со производство на струја од сончеви извори (фотоволтаици) нашата држава согласно со политиките на ЕУ досега даваше солидни стимулации, но како што најави деновиве вицепремиерот задолжен за економски прашања Кочо Ангушев соработката продолжува и со ЕБОР.

Со 500.000 евра финансиска поддршка од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) Владата ќе изработува правни и административни подлоги за зголемување на обновливте извори на енергија (ОИЕ) и на нивната искористливост во Македонија. Акцент ќе се стави на соларните и ветерните електрани.

Како што објаснија од Владата ќе се изработка комплетна стратегија за зголемување на инсталираната моќ од фотоволтаични (соларни) електроцентрали. Со техничката помош од ЕБОР во наредниот период треба да се направат фотоволтаични централи со инсталирана моќ од 200 мегавати, но ќе треба да подготви и стратегија да не се влијае на цената на електричната енергија за крајните потрошувачи.

Во план е да се примени механизмот на премиум тарифи во делот на фотоволтаичните, но и за ветерните електрани,а за изработката на механизмот ќе се користат средствата од техничката помош од ЕБОР.

Исто така се очекува ЕБОР да ги финансира проектите на ЕЛЕМ за изградба на фотоволтаична електрана од 10 мегавати во исцрпениот рудник за јаглен Осломеј, со што ќе се рекултивира земјиштето и ќе се подобри животната средина.

Од 2011 година до сега за производството на струја од сонце државата даваше повластената тарифа која беше многу висока и струјата од сонце беше далеку поскапа од она што е произведена во термоцентралитер од јаглен. Таа во два наврати беше снижена од 410 евра за мегаватчас на 260 евра за мегаватчас ,па на сегашните 120

евра за мегаватчас електрична енергија произведена од сонце.

Сончева енергија има доволно во Македонија, само треба да се инвестира – сметаат енергетските експерти и додаваат дека бенефитот од зголемувањето на производството на струја од сонце ќе овозможи намалување на увозот на струја, а со тоа ќе се трошат помалку евра за скапата увозна струја.

Со законските измени и либерализацијата на пазарот на електрична енергија производството на струја од сонце ќе се продава по пазарни услови на трговците на струја, како и на операторите и снабдувачите со електрична енергија.

 

air max 90 essential sale