Кривична пријава за објавување список со имиња и адреси на заразени од корона вирусот

Агенцијата за заштита на лични податоци (АЗЛП) денеска поднесе кривична пријава до надлежното обвинителство врз основа на член 149 од Кривичниот законик за злоупотреба на лични податоци, заради неовластено објавување на списоци со наслов „Корона вирус -КОВИД 19 за граѓани на РСМ“ на кои се објавени имиња, датум на раѓање и адреса на живеење.

Станува збор за список кој бил проширен на социјалните мрежи и за лица кои најверојатно се од подрачјето на Куманово.