Ставовите за оваа прашање се поделени. Оние кои живеат во куќа велат дека куќата е подобра опција, а оние кои живеат во стан, велат дека не би можеле да се навикнат на живеење во куќа. И едното и другото си имаат свои предности и недостатоци, а на нас ни останува да ја избереме најдобрата опција.

Покрај тоа што секојдневните обврски на поединецот и индивидуалните преференции го диктираат изборот кога се работи за одлучување за кој дом да се одбере, неколку основни, универзални параметри треба да се земат во предвид кога носите таква одлука.

Одржување

Стан: Животот во стан подразбира голема предност кога се работи за одржување на вашиот станбен простор. Својот дом можете многу лесно, брзо и без многу голем напор да го одржувате чист и среден. Сепак, живеењето во зграда бара и соработка со останатите станари кои живеат во иста зграда со вас.

Куќа: Одржувањето на куќа бара поголем временски ангажман, посебно кога се работи за уредување на градината. Куќата е со поголема површина па има повеќе простории за средување.

Комфорност

Стан: Од можностите и индивидуалниот избор, зависи и нивото на комфорност во станот. Но, со оглед на тоа дека станбените згради во главно се наоѓаат во близина на сите потребни содржини, голем комфор е ако во близина имате теретана, продавница, парк, пазар и други потребни работи.

Куќа: Куќата е кралица на комфорот. Освен што можете да ја прилагодувате според сопствените потреби и желби, можете во целост да ги зачувате приватноста и мирот. Исто така, можете да уживате на воздух во приватноста на својата градина и двор, а голема предност е и чување домашни миленичиња. 

Трошоци

Стан: Што се однесува до трошоците, животот во стан, не носи големи трошоци ниту пак одржувања. Со добра организација можете да ја контролирате својата потрошувачка и да се прилагодите на можностите. 

Куќа: Куќите се поскапа варијанта, кога месечните трошоци се во прашање. Сепак, треба да се земе во предвид дека вложувањето во куќа е долгорочно и поисплатливо решение од вложувањето во стан. Исто така, во куќите сте независен станар кога се работи за заштедата и можете самостојно да решавате за многу проблеми.

Стил на живот

Стан: Станот е идеален избор за сите оние кои водат активен живот со забрзано темпо, независно од тоа дали се самци или имаат фамилија. Станарите кои се одлучуваат на живот во стан, сигурно поминуваат многу време надвор од домот, било да се приморани преку работата или да уживаат во друг активности.

Куќа: Куќата е идеален избор за луѓето кои сакаат да поминуваат време дома, со максимална приватност