Цените на храната највисоки во последните шест ипол години

Цените на храната во февруари се зголемија деветти месец по ред, достигнувајќи го највисокото ниво од јули 2014 година, поттикнато од поскапувањето на шеќерот и растителните масла, објави денеска Агенцијата за храна на Обединетите нации (ФАО).

Цените на шеќерот скокнале поради загриженоста за снабдувањето, предизвикано од падот на производството, во сезоната 2020/2021, во водечките земји произведувачи и поради силната побарувачка во Азија.

Индексот на цени на растителното масло достигна највисоко ниво од април 2012 година, како одраз на растот на цените на палминото масло поради ниските залихи во земјите кои важат за големи извозници.

Во јануари, поскапеле и млекото и млечните производи и житарките за 1,7 односно 1,2 проценти, на месечно ниво.