Возач на Брза помош пешачел 5 км низ снег за да му помогне на пациент

Возач на Брза помош на Здравствениот дом во Власотинце, во Србија, Срѓан Радичевиќ тргнал во 6 часот наутро за да транспортира пациент од Липовица за хемодијализа во Лесковац.

Сепак, тој бил оневозможен поради дрвја паднати на патот од тежината на снегот, па останал заробен. На половина пат за назад, тој морал да излезе од возилото и да пешачи.

Така заглавен, без сигнал од мобилната мрежа, тој пешачел околу 5 км додека не добил сигнал и ги повикал своите колеги за помош.

Додека чекал пациентот тие морале да го остранат и дрвото кое го попречувало патот.

Јас и мојот колега Иван Давиниќ отидовме да ја земеме пилата на Срѓан во неговата куќа и отидовме да ми помогнемме. Кога го сретнавме, започнавме да отстрануваме дрвја од патот и така стигнавме до пациентот – вели шефот на возниот парк на Здравствениот дом во Власотинце, Зоран Кочиќ.

Возачите не чекале помош да дојде од страна, сфатиле дека во таква тешка и итна ситуација, само тие можат да си помогнат со свои раце.

Пациентот од Липовица без дополнителни проблеми бил пренесен во болницата во Лесковац.