Влошено здравјето на Катица Јанева

Влошена е здравствената состојба на поранешната специјалната јавна обвинителка Катица Јанева потврди нејзината адвокатка Ирена Фрчкоска во интервјуто за ТВ21.

Претходната недела во затворот во „Шутка“ каде се наоѓа Јанева речиси еден месец како третоосомничена во „Рекет“, била доставена и лекарската документација со цел здравствениот персонал да определи соодветна терапија. 

Фрчковска вели дека здравствената состојба на Јанева не е добра, особено психички и дека е под постојана терапија со лекови.

Како што најави адвокатката Ирена Фрчкоска во интервјуто можна е тужба за Советот на јавни обвинители поради разрешувањето на Катица Јанева како шефица на СЈО. Двете одлуки, како што вели адвокатката се уште не ги добиле.

Фрчкоска додаде дека ќе бара укинување на притворот за Јанева и да се брани од слобода, а како гаранција ќе биде понуден нејзиниот имот.

Инаку советот на јавни обвинители на вчерашната седница донесе одлука да биде ставен во сила делот од решението со кој се определува дека функцијата на Катица Јанева во гевгелиското обвинителство е ставена во мирување додека таа ја извршува функцијата шеф на СЈО.

Ова значи дека Јанева останува без работа и повеќе не може да се врати на работа во Основното јавно обвинителство во Гевгелија. Одлуката е донесена поради несовесно вршење на функцијата.