Употребените заштитни ракавици да не се фрлаат во лифтови, автобуси, постојки…

Фрлени заштитни ракавици и маски по лифтови, по автобуски станици и во автобуси, по улици и парковски површини, забележале граѓани кога се движеле низ градот. Револтирани од оваа појава во време кога бројката на заболени од коронавирусот расте и кога заразата ја одзеде и втората жртва, некои граѓани се однесуваат премногу неодговорно. Граѓаните што ја забележале оваа појава снимиле фотографии што ги објавиле на социјалните мрежи. Коментарите се карактеризираат со голема доза револт и со барање за поголема внимателност и одговорност.
Во своите коментари граѓани го осудуваат ваквото неодговорно однесување на сторителите, а поединци бараат и најстроги казни за нив.

Заштитните маски и ракавици треба да се носат, но потоа не треба да се фрлаат каде што ќе се стигне, зашто, како што велат некои епидемиолози, и тие може да бидат пренесувачи на кроронавирусот доколку некој ги допре со голи раце. Тие на некој начин се и опасен медицински отпад, кој се складира и се депонира на депониите по строго одредени правила. Токму затоа секој треба одговорно да постапува во овие тешки времиња на ширење на заразата, за да се заштити најпрвин себе, своето семејство, а потоа и сите други. Секој сам да апелира и да внимава на колективната хигиена.
– Пред некој ден ве информирав дека „не е точна информацијата“ дека има недостиг од заштитни маски. Денес со „задоволство“ ве информирам дека и маски и заштитни ракавици можете да најдете на „секој чекор“!“ Ваква неодговорност ретко се среќава! – пишува Миле Митровски Македонски, на својот фејсбук-профил под фотографиите што ги направил со својот мобилен телефон. На нив се гледаат фрлени тетрапак-пакувања меѓу кои има и фрлени заштитни маски и ракавици, потоа фрлени ракавици во тревник и на асфалтна површина.