Црквата Свети Спас во Скопје е исклучително вреден, културно – историски споменик кој се наоѓа во старото јадро на Скопје. Најстарите делови на црквата датираат од 16-от век, а дефинитивниот изглед го добила во 19-от век.

Црквата е особено значајна поради дрвениот иконостас, владичкиот престол, проповедалниците, певниците и престолјето за целивање на икони.

Видео: Тв Нова