Отфрлена кривичната пријава против градоначалникот на Куманово

Кумановското основно јавно обвинителство донесе решение за отфрлање на кривичната пријава против градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски, и раководителот на Центарот за управување со кризи од општина за наводно сторено кривично дело непостапување според здравствените прописи.

Од обвинителството велат дека не се утврдени елементи на сторени кривични дела кои се гонат по службена должност.

Во кривичната пријава од 24 април годинава имало наводи дека лицата за време на епидемијата постапиле спротивно на здравствените прописи, на начин што откако претходно биле тестирани и им било дијагностицирано присуство на вирусот Ковид-19, се упатиле на дополнително тестирање во Скопје во три приватни лабаратории, иако не смееле да го напуштаат просторот каде што биле сместени.

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Куманово констатирал дека пријавените како асимптоматски носители на вирусот и лица кои поради нивната здравствена состојба спаѓаат во група на висикоризичи пациенти, побарале дополнително тестирање и второ стручно мислење за сопствената здравствена состојба, што е согласно Законот за заштита на правата на пациентите.