Она што не го изговараме, не умира, тоа нè убива

Она што не го кажуваме се таложи во нас. 

Photo by Cristina Gottardi on Unsplash

Тоа се рефлектира на нашето физичко и ментално здравје. Се прашуваме зошто имаме паднат имунитет, зошто не боли желудникот, зошто имаме постојани главоболки. Но, нашето тело има своја меморија. Секогаш кога мислиме дека во себе сме закопале нешто, тоа не умира, туку нè убива полека.

Тивко и нечујно, тежината на нашите неискажани болки и закопани трауми често одекнуваат во нас. „Она што не го кажуваме, не умира, тоа нè убива“, зборовите на познатата авторка и поетеса Одр Лорд, резонираат со голем дел од нас. 

Нашите животи се состојат со моменти кои длабоко се врежале во ткивото на нашето постоење. Траумите, големи или мали, можат да ги обликуваат нашите перцепции и одговори кон светот. Неизразената болка и нерешените емоционални рани често се задржуваат, навлегуваат во нашиот секојдневен живот, влијаат на нашите односи, работа и општ поглед на светот. Кога ќе останат непрепознаени, потиснати или неискажани, овие искуства стануваат како закопани семиња, тивко 'ртат под површината, влијаат на нашето ментално и физичко здравје и на крајот, данокот го плаќа нашето тело.

Photo by Sasha Freemind on Unsplash

Иако психолошкиот ефект е очигледен, влијанието на неискажаната болка врз нашето физичко здравје е подеднакво длабоко. Бројни студии ја покажуваат силната поврзаност меѓу траумите и различни здравствени проблеми. Хроничниот стрес кој произлегува од закопаните емоции може да се манифестира со физички симптоми, кои влијаат на имунолошкиот систем, кардиоваскуларното здравје и целокупната благосостојба. Неконтролираниот стрес е поврзан со зголемен ризик од срцеви заболувања, лош имунитет, па дури и состојби како хипертензија и дијабетес.

Освен тоа, потиснувањето на емоциите и неможноста да се изразат внатрешните немири може да доведат до циклус на нездрави механизми за справување. Поединците може да се свртат кон злоупотреба на супстанци, прејадување или други штетни однесувања како средство да ја ублажат болката со која не можат директно да се соочат. Овие механизми за справување, иако обезбедуваат привремено олеснување, само го продолжуваат циклусот на емоционално потиснување и можат дополнително да го влошат и менталното и физичкото здравје и лошо да влијаат на нашето секојдневие.

Препознавањето на значењето на разговорот и барањето поддршка е најважно во прекинувањето на овој циклус. Започнувањето отворени разговори, барањето терапија или наоѓањето здрави места за изразување може да делува како мелем за незалечените рани. Кога ги вербализираме нашите искуства и емоции, им даваме глас, намалувајќи ја нивната моќ да ги контролираат нашите животи. Споделувањето на нашите искуства, било со доверливи личности или со професионалци за ментално здравје, може да го олесни товарот од носењето на овие неискажани емоции. Исцелувањето започнува кога ќе се соочиме со тишината, ќе ја признаеме болката и ќе ѝ дадеме простор да се слушне. 

Неопходно е да се разбере дека изразувањето на нашите трауми и емоции не е знак на слабост, туку чекор кон лично зајакнување и раст.