Мајските оперски вечери, чиј организатор и домаќин е Македонската опера и балет, годинава ќе бидат збогатени со нови содржини.

Мајските оперски вечери се најзначајната манифестација од областа на оперската уметност. Оваа година ќе добијат нов лик со зголемен број на претстави, и ако досега имало по пет до шест претстави, годинава ќе има три пати повеќе. Свеченото отварање ќе започне со премиерата на „Евгениј Онегин“ од Чајковски, што ќе ја режира Дејан Пројковски, сценографијата е на Валентин Светозарев, а костимографија на Марија Попучевска. Ова е програмата што МОБ ја објави за 44-то издание на еден од најважните културни настани во Македонија:

Годинава во Скопје премиерно ќе се организираат, а со цел да прераснат во традиција и „Мали мајски оперски вечери“ наменети за најмладата публика. Ова е нивната програма: