Во Рим на една од четирите мермерни мапи на ѕид, што се наоѓаат на улицата Via Imperali која што води од Colloseo Romano до римските форуми била изгравирана мапа на Македонија, пишува „Охридскион блог".

Четирите мапи се означени со различни временски периоди кои го означуваат појавувањето и подемот на градот држава – Рим од 700-800-та година пред Христа, па навака. На три од четирите мапи стои испишано името Македонија, и тоа во време кога римската држава се состоела само од градот Рим.

Македонија е означена различно од името Грција, која во најголем дел од мапите не е наречена Грција туку како Егеј, Епир ...