Долга традиција: Зошто невестите носат букет на својата свадба?

За својата свадба, многу девојчиња сонуваат уште од своето детство. Кога ќе дојде тој ден, за многу од нив сите детали се испланирани совршено. Тоа се однесува и на букетот, односно бидермаерот. 

Но, знаете ли зошто постои оваа традиција_

Потеклото на носењето цвеќе на својата свадба потекнува уште од античко време. Цвеќето тогаш било вообичаена декорација на свадбите бидејќи симболизирало нови почетоци, верност и плодност.

Подоцна, во средниот век наместо цвеќе се носел букет од лук и копар. Се верувало дека тоа значи одбрана од лоши мисли, духови и избегнување лоша среќа.

Во времето на кралицата Викторија, размената на цвеќе станала особено популарен начин на искажување на љубовта. Тогаш цвеќето ја добило својата романтична димензија и станало поврзано со венчавките. Оваа традиција продолжува и денес и не постои денес свадба без цвеќе.

Каранфили

Розевите каранфили претставуваат одважност и талент, а црвените ја симболизираат љубовта. Одлични се за избор за бидермаерот во текот на целата година.

Хризантема

Тие се одличен избор за букет и аранжмани во текот на целата година. Тие ја симболизираат вистината, чистотота и богатството.

Нарцис

Овој цвет означува почит. Совршен е за пролетните свадби и одлично се вклопува во теглички и на самите маси на свадбата.

Гарденија

Гарденијата ја означува радоста и чистотата. Прекрасно изгледа во букет или како цвет на реверот бидејќи делува многу елегантно.

Ирис

Овој пролетен цвет симболизира верба и мудрост.

Јоргован

Мирисниот јоргован ги претставува првите емоции на љубовта.