Докажано е: Мачките ни помагаат да го подобриме своето расположение

Мачките се нашите најмили крзнени миленичиња, но и едни од најчудните животни. Но, кога не се будат рано и легнуваат над нас, не давајќи ни да се помрднеме, тогаш тие можат да ни помогнат со емоционална поддршка.

Мачките помагаат да се победи стресот, анксиозноста и депресијата со која ја соочуваме во животот. Нивната безусловна љубов, но и самиот физички контакт помагаат во овие ситуации. Исто така, предењето на мачките придонесува за намалување на крвниот притисок, намалување на ризикот од срцев удар, јакнење на коските и лечење на мускулите.

Освен тоа, поседувањето мачка придонесува и за :

Намален ризик  од кардиоваскуларни заболувања – според универзитетот Минесота, луѓето кои поседуваат мачки имаат помал ризик за заболувања поврзани со кардиоваскуларниот систем, но и намален ризик од срцев удар.

Намалени триглицериди – триглицеридите можат да се намалат со редовно вежбање и јадење помалку преработена храна. Но, освен тоа некои студии покажуваат дека имањето мачка може да придонесе за намалени триглицериди.

Подолг живот – Мачките придонесуваат за подолг живот. Затоа, ако сакате подолго да живеете, земете си мачка.