Дел од училиштата во Скопје забранија мобилни телефони за време на часовите

Мобилните телефони секој ден стануваат се поголема пречка за наставниот процес. Поради неконтролирано користење на телефоните често пати доаѓа и до тепачки и навреди меѓу учениците. Ова го потврдуваат директори на училишта и ученици чии врсници биле вмешани во тепачки.

„Ги земаат телефоните во училиште, а потоа се тепаат, ова не е добро за учениците. Особено момчињата минатата година имаа многу проблеми. Се караа, навредуваа, потоа дошле тука и се тепаа“, вели една ученичка.

Прашани од Алсат-М, учениците од основно и средно образование се поделени околу тоа дали телефоните треба да бидат дозволени во училиште.

„Може да се земе во училиште, но не и да се користи. Зошто треба да се земе во училиште? Може да ни е потребен за итни случаи, на пример, некој кој е далеку.“

„Некои училишта воведоа забрана за користење на телефони во текот на часовите. Во О У „Адем Јашари“ во Чаир оваа иницијатива е поздравена, а во гимназијата „Јосип Броз Тито“ се подготвуваат идеи за тоа како би изгледале рафтовите за чување на телефоните“, велат дел од учениците.

„Донесена е одлука, освен учениците кои нема да можат да користат телефони на часови, тоа да важи и за наставниците, кои исто така нема да ги користат телефоните на часови. Ова на почетокот е дочекано добро, треба да бидеме сите во еден збор и да го почитуваме докрај. Проблем е на 400 телефони да им најдеме место за да ги чуваме, добро е секој да го носи во ташна“, вели Халил Палоши, директор на О.У “Адем Јашари“-Чаир.

Од МОН велат дека се отворени и ја поздравуваат секоја иницијатива, идеја или предлог во насока на подобрување на квалитетот на наставата. За разлика од Македонија, во Албанија почнувајќи од ова година во училиштата е воведена забрана за користење телефони и предвидени се казнени мерки за непочитување на правилото и за учениците и за наставниците. Пред извесно време ваква пракса беше воведена и во Франција.

new nike air max 2019