Да се ​​изгуби родител на млада возраст е искуство што нè менува засекогаш

Да се ​​изгуби родител на млада возраст е неопислива болка која остава вечна празнина во нашите животи. 

Photo by Transly Translation Agency on Unsplash

Тоа е длабока загуба што нè обликува на начини што никогаш не сме ги замислиле. Додека ги негуваме спомените и се држиме за љубовта што сме ја добивале од нив, секогаш ќе постои празнина на местото кое им припаѓаше ним.

Не може да се потцени влијанието на губењето родител на млада возраст. Во текот на овие години на формирање, бараме водство, љубов и поддршка од нашите родители. Нивното влијание ги обликува нашите вредности, верувања и аспирации. Кога таа водилка одеднаш ќе згасне, остануваме да се движиме низ животните предизвици со болка во нашите срца.

Спомените стануваат скапоцени богатства додека старееме. Го задржуваме секој споделен момент - смеата, советите, утехата што тие ја имаме од нив - знаејќи дека овие спомени се сè што ни остана. Но, колку и да се живи тие спомени, ништо не може да ја пополни празнината која ја чувствуваме и која многумина можеби ќе се трудат да ја надокнадат, но безуспешно. Ќе добиваме поддршка од другиот родител, од своите баби и дедовци, други роднини, но не е исто.

Важно е да се признае и почитува оваа болка. Во ред е да тагуваме и да жалиме за загубата на родител кој одиграл толку важна улога во обликувањето на она што сме денес. Спомените може да донесат и радост и тага, но нè потсетуваат на длабокото влијание на нашите родители врз нашите животи.

Како што минува времето, учиме да се движиме во животот без нивното физичко присуство. Наоѓаме утеха со тоа што ги живееме нивните вредности мудрости и преку тие учења,  го градиме нашиот сопствен пат. Се стремиме да живееме животи што ќе ги направат горди, а сепак ќе признаеме дека нивното отсуство секогаш ќе се чувствува.

Да се ​​изгуби родител на млада возраст е искуство што нè менува засекогаш. Тоа нè учи на издржливост, емпатија и неизмерна сила. Иако болката никогаш не може целосно да стивне, таа станува испреплетена со тоа кои сме - потсетувајќи нè на длабоката љубов и поврзаноста споделена со некој толку незаменлив во нашиот живот. 

Во чест на нивниот спомен и нивното влијание врз нашите животи, наоѓаме утеха во тоа што знаеме дека тие засекогаш ќе бидат дел од нас. Можеби ни недостигаат секој ден, но нивното влијание останува преку лекциите што ги научивме од нив и љубовта што ни ја даваа секој ден, додека беа живи.