Д-р Мехмедовиќ: „Кракен“ е лесно пренослив, но не дава причини за загриженост за хоспитализации и смртни случаи

Новата варијанта на корона вирусот наречена „кракен“ не е причини за загриженост за евентуални хоспитализации и смртни случаиво разговор за Канал 5, вели д-р Злате Мехмедовиќ од Комисијата за заразни болести.

Д-р Мехмедовиќ вели дека може да загрижува само полесната преносливост на „кракен“, но дека сепак, не се очекуваат потешки форми на болеста. Тој вели дека варијантата „кракен“ не прави пневмонии, па затоа не очекува да се наполнат болниците.

За повеќе од двојно зголемениот број на потврдени случаи на грип, пак, д-р Мехмедовиќ вели дека состојбата не е алармантна и не отстапува од вообичаената крива во овој период од годината.