Топло какао во есенските денови: Кои се придобивките за нашето здравје?

Топлото какао е синоним за удобност. 

Photo by Theo Crazzolara on Unsplash

Како што деновите стануваат сè пократки и температурите се намалуваат, една шолја на пареа богато, кремасто какао може да обезбеди моментална топлина и чувство на удобност. Неговата кадифена текстура и чоколадниот вкус создаваат чувство на уживање, што го прави врвен удобен пијалок за време на студените есенски месеци.

Но кои се здравствените придобивки од редовното пиење какао?

Го подобрува расположението и благосостојбата

Есента често носи промена на расположението поради намалувањето на сончевата светлина. Топлото какао со својата богата содржина на какао, всушност може да помогне во подобрување на вашето расположение. Чоколадото содржи соединенија кои го поттикнуваат ослободувањето на ендорфин, природните хемикалии на телото за добро чувство. Шолја топло какао може да понуди подигнување на расположението, правејќи ги облачните есенски денови малку посветли, потопли и поубави.

Хранливи придобивки

Поплото какао може да понуди здравствени придобивки кога се консумира во умерени количини. Темното чоколадо, клучна состојка во многу мешавини од какао е богато со антиоксиданси. Тие можат да помогнат во заштитата на вашите клетки од оштетување предизвикано од слободните радикали, обезбедувајќи потенцијални придобивки за здравјето на срцето и целокупната благосостојба. Какаото може да помогне во во намалувањето на крвниот притисок, да го подобри протокот на крв и да го намали ризикот од згрутчување на крвта, а со тоа да придонесе за поздрав кардиоваскуларен систем.

Богатство од антиоксиданси

Какаото изобилува со флавоноиди, еден вид антиоксиданс кој помага во борбата против слободните радикали во телото. Овие антиоксиданси можат да го намалат оштетувањето на клетките, потенцијално нудејќи заштита од хронични болести како срцеви заболувања и одредени видови на рак.

Photo by Liam McGlynn on Unsplash

Здравје на мозокот

Некои истражувања покажуваат дека флавоноидите во какаото може да имаат позитивно влијание врз когнитивната функција и здравјето на мозокот. Тие потенцијално би можеле да го подобрат протокот на крв во мозокот, што може да биде од корист за меморијата и когнитивните перформанси.

Потенцијални придобивки за кожата

Антиоксидансите во какаото може да придонесат за поздрава кожа со заштита од оксидативен стрес и оштетување. Оваа заштита потенцијално може да помогне во подобрување на текстурата и изгледот на кожата.

Умереноста е клучна кога уживате во топло какао за здравствени придобивки. Конзумирањето прекумерни количини може да доведе до зголемен внес на шеќер и несакани калории, што може да се спротивстави на неговите позитивни ефекти. Урамнотежената исхрана и начин на живот, заедно со повремените уживања во топлото какао направено со висококвалитетно какао, може да биде прекрасен начин да уживате во неговите потенцијални здравствени придобивки во текот на есенските денови.