Од зелените пазари се враќаме со кеси полни отрови - список на 12 најотровни намирници

Кога купувате овошје и зеленчук, обрнете поголемо внимание затоа што истите може да содржат огромна количина отрови кои подоцна ќе се најдат во вашиот организам.

Пестицидите најлесно се задржуваат на кората и заради тоа мора темелно да ја миете, но дури и на тој начин е невозможно целосно да ги отстраните.

Ова е „црната листа“ на 12 најотровни намирници кои мора темелно да ги миете.

1. Јаболка - 99% од нив се позитивни на пестициди. Плус, содржат и 56 различни хемикалии.

2. Праски - Дури 85,6% од праските содржат повеќе пестициди измешани со 57 видови хемикалии.

3. Нектарини - 90,8% од слатките, голи праски имаат два или повеќе видови пестициди.

4. Јагоди - 13 различни пестициди.

5. Грозје - На едно гранче може да се пронајдат дури 15 различни пестициди.

6. Целер - 13 различни хемикалии.

7. Спанаќ - Содржи комбинација од повеќе пестициди кои тешко се мијат од листовите.

8. Слатка пиперка - Речиси 70% од тестираните пиперки имаат излепено пестициди и по миењето.

9. Краставици - 68% од нив се третирани со микс од пестициди.

10. Шери домати - Еден плод е загаден со 13 различни хемикалии.

11. Грашок - Исто како шери доматите, и на еден плод грашок има 13 хемикалии.

12. Компир - Еден компир со просечна големина има повеќе пестициди од било која друга храна.

Најчисто на листата е авокадото. Само 1% од авокадата се покажале како отровни.

Слична е ситуацијата и со другите егзотични овошја како ананас, киви, папаја, манго и диња.

Исто така, безбедни за јадење се зелката, боранијата, кромидот и лукот и доматот.