Кои се главните причини за мигрена?

Храната често знае да биде главен предизвикувач на мигрената.

Photo by Vasilis Caravitis on Unsplash

Различна храна е поврзана со пулсирање, пулсирање, гадење и визуелни симптоми на мигрена.

Кофеин

За мигрена, кофеинот е како измешана формула. „Се смета дека кофеинот е предизвикувач за мигренозни главоболки. Меѓутоа, за други, шолја кафе често е знак за брзо будење“, вели Ејми Мојер, директорка за кулинарска медицина на Универзитетот во Северна Каролина-Гринсборо. Мојер вели дека во моментов нема доволно докази за да се направи точна корелација помеѓу кафето и главоболката.

Сепак, ако имате мигрена, важно е да следите како зголемувањето или намалувањето на кофеинот влијае на вас.

Алкохол

Иако алкохолот во попладневните часови  или деновите од викендот може да изгледа релаксирачки, тој всушност може да придонесе за развој на мигрена. Здружението за нарушување на мигрена од САД го наведува алкохолот како еден од најчестите предизвикувачи.

Причините за ова се слабо разбрани, вели Алиса Пачеко, Р. „Одредени соединенија во алкохолот, како што се конгенери или хистамин, може да бидат виновни за нашите силни мигрени. Алкохолот е исто така диуретик, што може да доведе до дехидрација. Храна со фенилаланин

„Фенилаланин е есенцијална аминокиселина која се наоѓа во изворите на протеини“, вели Мојер. Ова вклучува месо, риба, јајца и млечни производи, јаткасти плодови, семиња и мешунки. Високите дози се поврзани со главоболки, вклучително и мигрена.

Со оглед на тоа што фенилаланин се наоѓа во многу здрави протеински намирници, целосното отсекување веројатно не е одлична идеја за вашата целокупна благосостојба. Најдобро е да се биде внимателен.